Project details

The Arise Project (Advanced Research and Innovation in Smart Environments) involved transforming the existing 2-storey 1600 m² Life Science Building into a 6-storey 8900 m² research and learning facility. This vertical addition incorporates a new pile foundation driven through the existing building, structural steel clear span components, re-enforcement to existing shear walls, and rock anchors for seismic loading. This project is one of McDonald Brothers Construction’s most prominent examples of a job that was done via suspended access. In order to complete many of the mandates that the job required, swing stages and scaffold was set up, in order to work on the concrete that required rehabilitation.

A significant portion of this project was to enhance and re-develop the building’s existing structural concrete, in addition to providing added support to the building. As noted, this included installing reinforcement steel and rebar splicing to the existing concrete shear walls and vertical columns, specifically, through the use of epoxy, dowels, and self consolidating concrete form work.  In addition, considerable amounts of concrete had to be chipped out and extracted, in order to properly install the rock anchors that fasten the existing building in place to the foundation. Blastrac applications were done to the concrete floor, in order to give it a professional polished look for cosmetic aesthetics.

The interior space houses three elevators and large open stairways with connectivity to the tunnel systems, as well as to pedestrian surface traffic on two levels. Exterior finishes include granite stone on the lower levels, and aluminum, muntz and kazip siding panels through the upper levels. The building uses a copper-zinc alloy that will develop a patina alloy after about 20 years.

Much of the complex construction of the ARISE building had to be done during the height of the University’s semester. As a result, extra precautions had to me made to ensure that site deliveries, heavy machinery, and any other work that extended beyond the confinement of the work area was done in a safe and supervised manner, not affecting the school or students.